Buna göre, üniversite tercihi konusunda donanımlı öğretmen ve yöneticilerden oluşan yaklaşık 15 bin eğitimci 81 ilde hizmet verecek. MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, konuyla ilgili olarak dershanelerin özel okula dönüşümünün ardından, TEOG sisteminde öğrencilerin profesyoneller eşliğinde tercih yaparak, bir üst eğitim programına yerleşmesi amacıyla rehberlik hizmetlerine hız verildiğini söyledi.
2015 ve 2016 yıllarında öğretmenlerin, öğrencilerin ve velilerin sınav süreçlerine ilişkin bilgilendirilmesi, sınav öncesi ve sonrası destek, sınavlara hazırlanma ve verimli ders çalışma, sınav kaygısı ve baş etme yolları, tercih süreçleri gibi konularda 81 ilden katılan 200 eğiticinin yetiştirildiğini aktaran Güngör, bu eğiticiler aracılığıyla bugüne kadar ülke genelindeki okullarda görevli 15 bin rehber öğretmenin eğitimden geçirildiğini söyledi. Güngör, geçen yıl TEOG yerleştirme puanlarının açıklanmasının ardından, sınava giren bütün öğrencilerin rehberlik hizmetlerine erişiminin arttırılması ve öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bir alana yerleştirilmesini sağlamak amacıyla tercih döneminde öğrencilere ve velilere danışmanlık hizmeti çalışmalarının daha planlı bir şekilde yürütülebilmesi için bu öğretmenlerden oluşan tercih danışmanlığı komisyonlarının kurulduğunu aktardı.
TEOG tercih döneminde Türkiye genelinde 2 bin 183 komisyon kurulduğunu ve bu komisyonlarda 7 bin 132 rehber öğretmenin görev yaptığını belirten Güngör, bu komisyonlardan 500 binden fazla öğrenci ve velinin yararlandığını belirtti. Ayrıca 231 rehberlik ve araştırma merkezi tarafından yıl boyunca mesleki rehberlik ve danışmanlık hizmetinin sunulduğunu ifade eden Güngör, "Komisyonlar tarafından, öğrenci ve velilerine, ortaöğretim okul seçiminde göz önünde tutulması gereken hususlar, okul kontenjanları ve okulun yüzdelik dilimi, öğrencinin ilgi ve yeteneğinin alan seçiminde önemi, öğrenci ve ailesinin tercih etmeyi düşündüğü okulları önceden ziyaret etmesi, okulun fiziki koşulları, ulaşım, yatılılık, eğitim-öğretim durumu ve yükseköğretime geçişteki başarı durumunu dikkate alması gerektiğine ilişkin bilgiler sunuldu." bilgilerini aktardı.
Üniversite tercihi yapacaklara yeni hizmet
Genel Müdür Güngör, Bakanlığın sadece 8'inci sınıflar için değil, aynı zamanda üniversite tercihi yapacak öğrenciler için de ayrı bir "tercih danışmanlığı" hizmetinin sunulması amacıyla hazırlıklarını tamamlandığını bildirdi. Tercih komisyonları tarafından sunulacak tercih danışmanlığı hizmetinin öncelikle rehberlik öğretmenleri ile tercih konusunda donanımlı öğretmen ve yöneticilerden oluşan yaklaşık 15 bin eğitimci aracılığıyla verilmesinin hedeflendiğini kaydeden Celil Güngör, şöyle devam etti: "Oluşturulacak komisyonlarla ortak sınavlara katılan 1 milyon 174 bin 427 öğrenci ile 2016-ÖSYS'ye başvuran 2 milyon 255 bin 386 aday ile sınavsız geçiş hakkı için 2016 YGS'ye başvuran 77 bin 814 adayın tamamına hizmet verilmesi hedefleniyor. Bu sayede öğrenciler, kendilerini tanıyan, ilgi ve yetenekleri konusunda bilgi sahibi öğretmenlerinden destek alacak.
Bu çalışmayı yapacak öğretmenlere kaynaklık etmesi amacıyla hazırlanan dokümanlar, Genel Müdürlüğümüz internet sayfasından yayınlandı. Tercih Danışmanlığı Komisyonları, okulların yanı sıra öğrenci ve velilerinin ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla alışveriş merkezleri, çay bahçeleri, parklar gibi yerlerde de kurulacak."Komisyonlarda görev yapacak öğretmenlere haftalık 18 saat ek ders ücretinin de verileceğini belirten Güngör, görevli öğretmen sayısının, öğrenci sayısı dikkate alınarak belirleneceğini ve bu öğretmenlerin tercih döneminde hizmet vereceğini dile getirdi. Celil Güngör, öğretmen, öğrenci ve velilere yönelik olarak hazırlanan "Veli, Öğrenci, Öğretmen Bilgilendirme Kılavuzu"nun güncellemelerinin yapıldığını, söz konusu kılavuzlara Genel Müdürlüğün internet sitesinden ulaşılabileceğini de sözlerine ekledi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder